Hier vind je inline skate lessen voor volwassenen

Doe maar gek, dan doe je al gewoon genoeg 😉Vandaag een post in het Nederlands. Niet dat ik me het mezelf deze keer makkelijk af wil maken, maar het onderwerp van vandaag spreekt vast weinig mensen uit het buitenland aan. Want vandaag geef ik je graag tips waar je als volwassene terecht kan om te leren inline skaten. De inspiratie (oke oke, tikkeltje frustratie) haalde ik uit het feit dat het dus maar moeilijk bleek een locatie te vinden waar ik als volwassene terecht kon om lessen te volgen.

Want Youtube kán je verder brengen. En er bestaan (zie mijn eerdere post) prima online lessen. Maar live advies krijgen én samen skaten is toch veel beter?

Onverwacht viel deze zoektocht flink tegen. Want het hele inline skateles gebeuren lijkt vooral gericht op kinderen. En heel veel kinderen zijn vast beter dan ik. Maar mijn ego loopt een te grote deuk op als ik tussen een paar tieners sta te stuntelen.

Ik slaakte dus een kleine hallelujah toen ik een berichtje kreeg van Waalhalla (Nijmegen) dat zij wél lessen aan volwassenen geven. Meteen een reden om een post te schrijven waar we toch in hemelsnaam als 30/ 40/ 50 plusser (of ouder, be my guest!) terecht kunnen om onze wel of nog niet aanwezige skills te kunnen upgraden.

Betreft de lessen: ik ben op zoek gegaan naar lessen om vaardigheden te oefenen zoals slalom, transistions, springen, etc. (Nog) geen grinds of ramps, maar ook geen “skeeleren” (schaatsen-like inline skaten).

Gelderland
Waalhalla

Op de website lees je dat er op dinsdag om 19:00 uur inline skatelessen worden gegeven:

Wil jij ook skeeleren maar kan je nog wel wat tips gebruiken of wil je met anderen skeeleren. Bij de vernieuwde skeeler les leer je alle basics om veilig en zelfstandig door het verkeer te rollen. Je leert onder andere: op de juiste manier remmen, grote en kleine bochten maken, behendigheid, slalom”Wil jij ook skeeleren maar kan je nog wel wat tips gebruiken of wil je met anderen skeeleren. Bij de vernieuwde skeeler les leer je alle basics om veilig en zelfstandig door het verkeer te rollen. Je leert onder andere: op de juiste manier remmen, grote en kleine bochten maken, behendigheid, slalom”

Hoewel dit klinkt als een soort beginnersles, hoeft het dat niet te zijn. En ik kan het weten, want ik ben afgelopen dinsdag geweest. Helaas bleken er geen andere gegadigden, dus was ik overgeleverd aan de goden. In dit geval was Sep de sjaak om mij instructies te mogen geven. En wat voor: van de funbox af, stoepjes op en af springen, heuveltjes over en zelfs een kleine Drop In op een quarter pipe. Over de laatste heb ik wel een 10 minuten over na heb gedacht volgens mij. Naar mijn idee wordt de “les” zo ingericht dat je technieken krijg om te leren wat jij wil leren, dus er is geen lesprogramma. Er was trouwens nog iemand anders ook aan het oefenen, ik denk een privé les.

Waalhalla is een mooie plek om te skaten. Er zijn vrijwel alle obstakels om te kunnen oefenen. Er waren op de dinsdag vooral skateboarders en een paar stepjes. Een groot verschil met Area 51 in Eindhoven (zie verderop).

Noord Holland

This is Soul

Al vaker genoemd in andere topics. Maar naast de shop van This is Soul bieden zij ook inline skate lessen aan voor verschillende doelgroepen. Kijk bijvoorbeeld op deze link als je een starter bent. Deze lessen worden op zaterdag aangeboden en kosten € 15,00. Ze hebben ook een fijne video op Youtube, zodat je ook een indruk kan krijgen hoe zo’n les eruit kan zien:

Purmerend

IJs en inlineskateclub Purmerend biedt maar liefst op 3 verschillende niveaus inline skate lessen: voor absolute beginners, beginners en gevorderden. Je kunt er dus terecht als je nog nooit op je skates hebt gestaan om vaardigheden zoals vallen en opstaan, de afzet en hielstop te leren. Ben je verder gevorderd ga je onder andere verder met bochten maken, sleepstop (T-stop), langere slagen leren maken en hindernissen leren nemen. Bij de lessen voor gevorderden worden deze skate technieken verder uitgebreid in combinatie met verkeersveiligheid in combinatie met conditieopbouw.

En mocht je dat leuk vinden worden er ook toertochten georganiseerd in juni en juli van gemiddeld 40 – 45 kilometer. Op de site van Sunday Skate kan je je gratis inschrijven voor zo’n tocht. Wel moet je – naast de afstand – ook een snelheid van 22 – 27 kilometer/ uur kunnen halen 🚀

In balans Alkmaar

Bij In Balans schaats- en skeelerschool kan je terecht voor een 5 tot 10 weekse skeelercursus zijn er voor de beginnende of (ver)gevorderde inline skater. Op alle tijden dat ze lessen verzorgen zijn er verschillende niveaus op de baan aanwezig.

De skeelercursussen worden verzorgd op en in de omgeving van de gedeeltelijk overdekte baan de Meent. En die is voorzien van een gladde betonlaag, waardoor deze ideaal is om op te rollen 🛼

Voor 10 lessen betaal je € 99,00 en voor 5 lessen € 65,00.

Zuid holland
Skatepark sweatshop den haag

Ok, niet echt een skateles. Maar wel een mogelijkheid om samen met anderen te skaten. Dus ik zet het er gewoon bij.

In samenwerking met Girls Skate The Hague zijn er elke laatste vrijdag van de maand girls + queers only skate avonden in Sweatshop – alle levels en leeftijden zijn hier welkom! Deze avonden zijn alleen voor skateboards, rollerskates en inline skates, en worden speciaal georganiseerd om een safe space te creëren voor vrouwen + queer people in de skate community. Het is de perfecte avond voor alle meiden + queers die op hun gemak willen skaten en nieuwe like-minded mensen willen leren kennen!

Ik ben nu in twee skateparken geweest en ja, er zijn vooral jongens/ mannen. Maar voel ik me dan niet welkom of onveilig: helemaal niet! Maar goed. Als je dus behoefte hebt aan een safe space, dan kan je dus hier terecht.

Utrecht
Schaats en inlineskatevereniging Utrecht

Voor volwassenen biedt deze vereniging 5 niveaus: beginners, licht- gevorderden, gevorderden, marathon en wedstrijd. Van april tot en met september wordt er iedere maandag, woensdag en vrijdag getraind van 19.30 tot 20.45 uur op de wieler- en skeelerbaan op de Nedereindse berg. Ik moet wel zeggen dat op Google Maps deze baan er prachtig uit lijkt te zien 🤩

Terwijl in er in de beginnersgroep vooral aandacht wordt geschonken aan de techniek, ligt bij de gevorderde groepen steeds meer de nadruk op snelheid en conditie.

Groningen en Friesland
iNLINE sPORT

Bij Inline Sport in het noorden van Nederland kan je terecht voor een introductiecursus inline skaten, maar ook een vervolgcursus. De introductiecursus bestaat onder andere uit het aanleren van een goede basishouding, vallen en opstaan, afzetten, remmen, bochten maken en cross-overs. De vervolgcursus richt zich op het verder vergroten van de veiligheid op skates door de basistechnieken uit te breiden en nieuwe technieken aan te leren zoals powerslides, paralelle draaistop, nemen van hindernissen en slalom. Beide cursussen zijn 4 x 1 uur en kosten € 55,00.

Noord brabant
Area 51

Gevonden, een plek in Brabant waar je in een groep inline skate lessen kan volgen. Hoewel dat dus niet goed te vinden is op de website. Maar goed een mailtje deed wonderen. De groep inline skaters was ook hier niet groot, ik was nummer 3. Maar goed, ook weer veel persoonlijke aandacht. Er is net zoals bij Waalhalla geen vast oefenschema, maar er wordt aandacht geschonken waar wens naar is. Dat kan slalom zijn, grinden, achteruit skeeleren, etc.

Er hangt een prima sfeer bij Area 51, maar als je beginnend bent, is de oefenruimte misschien een beetje beperkt, daar zijn er niet heel veel verschillende obstakels waar je gebruik van kan maken. Ben je echter (ver)gevorderd, dan kan je helemaal los, want er is wel een prachtig skatepark. De ruimte moet je delen met vooral veel stuntsteppers en bmx-ers. Het gehalte inline skaters is er minimaal.

Met dank aan Rik hier voor het mee mogen doen aan de proefles 👍

Limburg
Inline skating maastricht

Deze groep heeft geen website, maar wel een Instagram pagina. En kreeg deze fijne reactie naar aanleiding van mijn vraag wat ze te bieden hebben;

Wij geven geen cursussen op het moment maar op maandag doen wij skills training waar je op eigen initiatief dingen kan oefenen, eventueel met hulp van mede skaters. Binnenkort gaan wij ook een aantal lessen geven die gratis te volgen zijn. Dit zal ook op maandag zijn. Hier wachten we nog even mee tot het weer wat consistenter mooi is en het ‘s avonds ook wat lichter buiten is. We zullen de info binnenkort posten, of je kan ook in de whatsapp groep via de link in bio. Hier wordt ook altijd de nieuwste info gepost (bijvoorbeeld of een sessie doorgaat ivm het weer).

Hieronder een preview wat zo’n avond te bieden kan hebben ⬇️

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Inline Skating Maastricht (@ismaastricht)

Routes in heel Nederland: Wikiloc

Niet echt on topic.

Maar het is natuurlijk ook fijn om met je nieuwe technieken een eind te kunnen skaten. Blijkt er een site te bestaan met 2990 skateroutes door heel Nederland. Waarom kende ik de site Wikiloc niet eerder? Zo te lezen zijn het wel routes die door anderen zijn ingevoerd. Dus je bent wel overgeleverd aan de kwaliteiten van de (be)schrijver. Maar goed, proberen kan geen kwaad en ga niet meteen te ver van huis zou ik zeggen.

En kleine tip: als je uitzoomt op de kaart bij Wikiloc, lijken er weinig routes in je omgeving te zijn. Zoom in! Veel meer routes laten zich dan zien 👇

De zoektocht gaat door

In between de rest van m’n leven ben ik al weken bezig met deze lijst te maken. En heb besloten hem toch al te posten. Maar ik zal hem bijhouden. Zodra ik een nieuw aanbod vind, zal ik hem hier plaatsen. Mocht je zelf een aanvulling hebben, laat het me gerust ook weten en stuur een DM via mijn Instagram account. Wordt gewaardeerd 🛼🚀


Posted

in

by

Tags: